Haiiiii....kita berjumpa lg dalam entry kali ni su nak tunjukkan rahsia istimewa dalam masakan su......
Siapa yg pernah makan hasil air tangan su mesti teringat2 sampai sekarangkan...cewwah....hahahahaha
Menu harini adalah NASI GORENG SEAFOOD...
BAHAN :
(Untuk 4orang makan)
NASI -4pinggan
AYAM -2ketul dipotong dadu
UDANG -5ekor buang kulit dibelah tengah
SOTONG -2ekor potong dibahagi 4
TELUR -2biji goreng hancur
JEJARI KETAM SEGERA (yg warna merah jalur putih yg panjang tu)-2batang potong 4 kemudian digoreng
UDANG KERING -ditumbuk lumat
CILI PADI - ditumbuk lumat
BAWANG PUTIH & MERAH -ditumbuk lumat
BAWANG BESAR -ditumbuk lumat
SOS IKAN -1sudu besar(kalau takde pun takpe)
SOS TIRAM -1sudu besar
SOS SOYA -1sudu besar(kalau takde gantikan dgn kicap pekat manis)
SERBUK PERASA AYAM -secukup rasa
GARAM & GULA -secukup rasa
DAUN BAWANG -segenggam
DAUN SUP , BAWANG GORENG , TIMUN-untuk hiasan
AJINOMOTO -secukup rasa
CARA MEMASAk :
Perhatian! Tips ketika menumis bawang pastikan sampai bawang betul2 masak tp jangan sampai garing dan hangus . Disinilah yg akan menentukan kesedapan rasa nasi goreng korang .
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih ,bawang merah,bawang besar,cili padi,udang kering sehingga naik bau dan warna kekuningan .
2.masukkan ayam,udang,sotong,jejari ketam gaulkan sampai masak . Sambil gaul masukkan sos ikan,sos tiram,sos soya,garam ,gula kemudian gaul sebati .
3.setelah ayam dan bahan lain cukup masak, kita dah boleh masukkan nasi,telur,daun bawang serta serbuk perasa . Gaul rata hingga sekata *sampai takde ketulan nasi
5.step yg terakhir...sebelum tutup api tu tabur sikit ajinomoto sebab kalau tak letak rasa kelazatannya akan berkurangan....*ini betul2 bukan psycho taw
4.setelah nasi goreng masak boleh taburkan daun sup dan bawang goreng diatasnya..hiaskan juga ditepi nasi goreng dgn hirisan timun....
SELAMAT MENCUBA !!!!!!!
No comments:
Post a Comment